Točka koja može pojačati ženino zadovoljstvo bila je tema mnogih debata još od 1950. godine. I dok su neki liječnici i znanstvenici tvrdili da ona postoji, mnogi su vjerovali da je G-točka samo mit.

Talijanski znanstvenici tvrde da su ultrazvučnim pregledima otkrili anatomske razlike u žena koje tvrde da imaju točku za razliku od onih koje je nemaju. Tim koji je vodio Emmanuele Jannini sa Sveučilišta L'Aquila otkrio je da je tkivo između uretre i vagine čvršće kod žena koje imaju tu erogenu zonu.

Znanstvenici su na to mjesto stavljali određene markere koji su sadržavali sastojke koji proizvode dušikov oksid, inače odgovoran za ženino seksualno uzbuđenje. Ta metoda im je pomogla da utvrde koja žena ima G-točku, a koja nema.

Ipak, ne priznaju svi znanstvenici ovo najnovije istraživanje. 'To je intrigantna studija, no ne znači nužno da žena koja nije doživjela orgazam nema G-točku', rekla je Beverley Whipple sa Sveučilišta u New Jerseyju.

Njezina istraživanja pokazuju da sve žene imaju određeni intenzitet osjetljivosti u tom području, no neke od njih iskustvom su razvile jaču osjetljivost tog područja.